Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    2

    Unanswered: oninit: Cannot open chunk while trying to start IDS !

    Hi all,

    Does anyone meet this problem below before when starting Informix Server ? How can I do to solve this problem ?

    oninit: Cannot open chunk '/opt/informix/chunks/rootchunk1'. errno = 6
    oninit: Fatal error in shared memory initialization

    Here is what I got from online.log,

    Tue Nov 16 15:58:37 2004

    15:58:37 Event alarms enabled. ALARMPROG = '/opt/informix/etc/no_log.sh'
    15:58:42 DR: DRAUTO is 0 (Off)
    15:58:42 Informix Dynamic Server Version 7.31.UC7 Software Serial Number XXXXXXX
    15:58:42 Cannot Open Primary Chunk '/opt/informix/chunks/rootchunk1', errno = 6
    15:58:42 Informix Dynamic Server Stopped.
    15:58:42 mt_shm_remove: WARNING: may not have removed all/correct segments

    And here I list its group, user etc.

    ls -l /opt/informix/chunks/rootchunk1

    lrwxrwxrwx 1 informix informix 18 Apr 10 2003 /opt/informix/chunks/rootchunk1 -> /dev/rdsk/c4t0d0s6

    Thanks a lot in advance if you can help me out.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Argentina
    Posts
    780
    Hi,

    Please test following:

    Run dd if=/dev/rdsk/c4t0d0s6 of=/tmp/xxxx count=32.
    Test if error exists.
    Remove from $INFORMIXDIR/etc/.info.$INFORMIXSERVER*.
    Run onchek -pr|grep Flags, verify if chunk is online or oflline.
    If chunk is all online, then run oninit.

    Gustavo

  3. #3
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    2
    Hi gurey,

    I have done, dd if=/dev/rdsk/c4t0d0s6 of=/tmp/xxxx count=32.
    And it showed, dd: /dev/rdsk/c4t0d0s6: open: No such device or address.
    And: oncheck -pr|grep Flags
    Got: I/O open() chunk 1, pagenum 0, pagecnt 12 --> errno = 6

    I used "format" command, but I couldn't find "c4t0d0s6" in the disk selections.
    Supposedly I am able to see it, right ? Does that mean this rootchunk1 collapsed ? Is it possible that I can get it back ?

    BR,
    Sting

  4. #4
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Argentina
    Posts
    780
    Hi,
    I think that you must be test if exist symbolic links and do restore from back-up.

    Gustavo.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •