Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    May 2005
    Posts
    12

    Unanswered: Disk Usage reaching 100%

    Hi ,
    IDS - 9.40.HC7
    OS - HP-UX 11.11
    RAM - 4 gb
    CPU - 4

    Its a dedicated Database server. Ours is a OLTP application.
    Here are some of the onconfig parameters.

    RESIDENT 1
    NETTYPE soctcp,4,100,CPU
    MULTIPROCESSOR 1
    NUMCPUVPS 4
    SINGLE_CPU_VP 0
    NOAGE 0
    AFF_SPROC 0
    AFF_NPROCS 0

    # Shared Memory Parameters

    LOCKS 150000
    BUFFERS 500000
    NUMAIOVPS 96
    LOGSMAX 1024
    PHYSBUFF 128
    LOGBUFF 128
    CLEANERS 32
    SHMBASE 0
    SHMVIRTSIZE 262144
    SHMADD 131072
    SHMTOTAL 0
    CKPTINTVL 300
    LRUS 32
    LRU_MAX_DIRTY 1.0
    LRU_MIN_DIRTY 0.5


    Problem -- The disk usage is continuosly reaching 100% . Raw devices and Kaio is not being used.
    Kindly let me know how to tune the I/O performance.

    Thanks very much
    infxuser

  2. #2
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Argentina
    Posts
    780
    Hi,

    Please review you disl layout. Used more of one controller.

    Gustavo.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    47

    Cool Disk 100%

    Hi,
    I'm curious as to why you would not be using KAIO and raw space, it is certainly easy to do in Informix?

    You do not say how large your database is what have you tried running onstat -g iof to see if it's all spaces or just a few. i would look any any numbers that were larger than the rest. Map it back to you dbspaces and tables. Did you end up with all the heaviest used being together? Start moving data so that heaviest used is isolated.

    DBAGIRL

  4. #4
    Join Date
    May 2005
    Posts
    12
    Hi DBAgirl,

    We have not used KAIO but raw devices are being used. Iam not sure if know to configure KAIO.

    Thanks very much.
    infxuser.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    47
    make sure:
    crw-rw-rw- 1 bin bin 101 0x000000 Nov 6 2003 async
    and in your informix profile put:
    export KAIOON=1 # Boolean needed for HP
    and if you have an issue with out of resources messages put this:
    # range of 10 to 5000; Increase when KAIO: out of OS resources.
    export IFMX_HPKAIO_NUM_REQ=5000

    Good-luck, DBAGIRL

  6. #6
    Join Date
    May 2005
    Posts
    12
    Hi,

    Thanks for the information.

    Will try this.

    Regards
    infxuser

  7. #7
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    3
    Hi, we had more or less the same problem:

    Informix 9.40 on Solaris 9 for Sparc.

    table spaces on raw devices under Veritas Volume Manager. The machine has 2 fibre channel cards that connect to these raw devices in the SAN.

    Doing a backup with netbackup client for Informix left us with IO's of 100% busy but no read or write IO (they remained 0).

    Is this something you experienced too?

    Thanks.

  8. #8
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    47

    Wink

    I have not experienced that but it could happen if your onbar parameters are not set correctly. I would try setting them up or down to see if you can improve backup performance.

    It could also be a probelm with your tape library. Do you go to tape or disk/ Over a LAN or SAN? Were there free dtapes or disk, so many thing, so little time.

    DBAGIRL

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •