Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    18

    Unanswered: Access is freezing when I try to create an MDE file.

    Okay, I've been googling this issue for quite some time and apparently most instances of this occur when dealing with databases that contain vba code, none of which have I utilized in my database.

    So, here's what's happening:

    I go to Tools>Database Utilities>Make MDE File, create a new file name (I've already backed up my file) and hit save. Then, the screen goes blank. When I try to do anything in Access, I get the hourglass symbol by my cursor. I have to "force quit" the program.

    But, the funny thing is that I get a dummy file entitled "db1" everytime.

    Has anyone else encountered this? Is there any way to alleviate this problem?

    P.S. I've already tried Compacting and Repairing my database, which still lead to the same result.
    Last edited by Remedial; 05-27-08 at 19:42. Reason: Bad grammar.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Adelaide, South Australia
    Posts
    4,049
    Whenever I've had trouble making MDE's it's always been corruption to blame. Not sure if it is file corruption or mine tho ^^

    Try creating a new database and importing all the objects (tables, queries, forms, reports etc) into it and then try again.
    Owner and Manager of
    CypherBYTE, Microsoft Access Development Specialists.
    Microsoft Access MCP.
    And all around nice guy!


    "Heck it's something understood by accountants ... so it can't be 'that' difficult..." -- Healdem
    "...teach a man to code and he'll be frustrated for life! " -- georgev

  3. #3
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    18
    Quote Originally Posted by StarTrekker
    Whenever I've had trouble making MDE's it's always been corruption to blame. Not sure if it is file corruption or mine tho ^^

    Try creating a new database and importing all the objects (tables, queries, forms, reports etc) into it and then try again.
    I actually got it worked out. All I had to do was to the VBA debug menu and compile and everything worked out after that.

    Hopefully that information will help anyone else who has the same problem.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Adelaide, South Australia
    Posts
    4,049
    Interesting... the create MDE command includes a compile process prior to making the MDE, so that shouldn't have worked. Glad it did
    Owner and Manager of
    CypherBYTE, Microsoft Access Development Specialists.
    Microsoft Access MCP.
    And all around nice guy!


    "Heck it's something understood by accountants ... so it can't be 'that' difficult..." -- Healdem
    "...teach a man to code and he'll be frustrated for life! " -- georgev

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •