Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Question Unanswered: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    I have a little question, how can i connect to informixsolaris with Pb65window2000, when i fiished setup Pb65 , find it not database interfaces(informix7.x) i don't konw where is can download this interfaces? and how can i setup it. thank you very much.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Originally posted by jsnch
    I have a little question, how can i connect to informixsolaris with Pb65window2000, when i fiished setup Pb65 , find it not database interfaces(informix7.x) i don't konw where is can download this interfaces? and how can i setup it. thank you very much.
    Hi there,

    You will require Informix client which can be download from ibm site, the link is below
    http://www14.software.ibm.com/webapp...ndBetas&S_CMP=

  3. #3
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Question Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi,thanks you replaied.
    I already setuped it up, but I finded not connect to informix with pb, it's register "sql error -25596:The INFORMIXSERVER value is not listed in the sqlhosts file or the registry "

    i don't konow where is error? thanks again.

    Originally posted by lloydnwo
    Hi there,

    You will require Informix client which can be download from ibm site, the link is below
    http://www14.software.ibm.com/webapp...ndBetas&S_CMP=

  4. #4
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Originally posted by jsnch
    Hi,thanks you replaied.
    I already setuped it up, but I finded not connect to informix with pb, it's register "sql error -25596:The INFORMIXSERVER value is not listed in the sqlhosts file or the registry "

    i don't konow where is error? thanks again.
    Hi there,

    You will have to create a sqlhosts file. A sample file is in
    $INFORMIXDIR/etc directory. Copy it to a new file and enter your settings. A sample entry would be

    #Server Connectivity Hostname Service
    ocslink onipcshm solar1 sqlexec

    change them as per your requirements.
    where ocslink is your Informix server name, onipcshm is the shared memory connection, hostname is the hostname an entry of which will be in /etc/hosts, service name is the name of the service, an entry of which will be in /etc/services.

    Also make sure you set the env. variable INFORMIXSQLHOSTS to the above file. Then you may connect to the server.

    Regards,

    Lloyd

  5. #5
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Question Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi,
    i finded hosts file in /etc/hosts, and put it in pb' profile setup Host Name.
    but i don't know which is service name in /etc/services. underside is list of my server (sloaris) services file.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    # Copyright (c) 1999-2000 by Sun Microsystems, Inc.
    # All rights reserved.
    #
    # Network services, Internet style
    # ...
    # Host specific functions
    # ...
    # UNIX specific services
    #
    # these are NOT officially assigned
    #
    exec 512/tcp
    login 513/tcp
    shell 514/tcp cmd # no passwords used
    printer 515/tcp spooler # line printer spooler
    courier 530/tcp rpc # experimental
    uucp 540/tcp uucpd # uucp daemon
    biff 512/udp comsat
    who 513/udp whod
    syslog 514/udp
    talk 517/udp
    route 520/udp router routed
    ripng 521/udp
    klogin 543/tcp # Kerberos authenticated rlogin
    kshell 544/tcp cmd # Kerberos authenticated remote shell
    new-rwho 550/udp new-who # experimental
    rmonitor 560/udp rmonitord # experimental
    monitor 561/udp # experimental
    pcserver 600/tcp # ECD Integrated PC board srvr
    sun-dr 665/tcp # Remote Dynamic Reconfiguration
    kerberos-adm 749/tcp # Kerberos V5 Administration
    kerberos-adm 749/udp # Kerberos V5 Administration
    kerberos 750/udp kdc # Kerberos key server
    kerberos 750/tcp kdc # Kerberos key server
    krb5_prop 754/tcp # Kerberos V5 KDC propogation
    ufsd 1008/tcp ufsd # UFS-aware server
    ufsd 1008/udp ufsd
    cvc 1495/tcp # Network Console ingreslock 1524/tcp
    www-ldap-gw 1760/tcp # HTTP to LDAP gateway
    www-ldap-gw 1760/udp # HTTP to LDAP gateway
    listen 2766/tcp # System V listener port
    nfsd 2049/udp nfs # NFS server daemon (clts)
    nfsd 2049/tcp nfs # NFS server daemon (cots)
    eklogin 2105/tcp # Kerberos encrypted rlogin
    lockd 4045/udp # NFS lock aemon/manager
    lockd 4045/tcp
    dtspc 6112/tcp # CDE subprocess control
    fs 7100/tcp # Font server
    on_tcp6_srv 9001/tcp

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    which is right services ?

    i think my hosts name is right, because pb's register already changed ------ SQL error -25560 : Environment variable INFORMIXSERVER must be set.

    thanks again

    Originally posted by lloydnwo
    Hi there,

    You will have to create a sqlhosts file. A sample file is in
    $INFORMIXDIR/etc directory. Copy it to a new file and enter your settings. A sample entry would be

    #Server Connectivity Hostname Service
    ocslink onipcshm solar1 sqlexec

    change them as per your requirements.
    where ocslink is your Informix server name, onipcshm is the shared memory connection, hostname is the hostname an entry of which will be in /etc/hosts, service name is the name of the service, an entry of which will be in /etc/services.

    Also make sure you set the env. variable INFORMIXSQLHOSTS to the above file. Then you may connect to the server.

    Regards,

    Lloyd

  6. #6
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi there,

    It seems there is no entry for service in /etc/services file.
    Include the foll. entry & then try connecting

    sqlexec 1526/tcp # Informix online engine

    Regards,

    Lloyd

    Originally posted by jsnch
    Hi,
    i finded hosts file in /etc/hosts, and put it in pb' profile setup Host Name.
    but i don't know which is service name in /etc/services. underside is list of my server (sloaris) services file.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    # Copyright (c) 1999-2000 by Sun Microsystems, Inc.
    # All rights reserved.
    #
    # Network services, Internet style
    # ...
    # Host specific functions
    # ...
    # UNIX specific services
    #
    # these are NOT officially assigned
    #
    exec 512/tcp
    login 513/tcp
    shell 514/tcp cmd # no passwords used
    printer 515/tcp spooler # line printer spooler
    courier 530/tcp rpc # experimental
    uucp 540/tcp uucpd # uucp daemon
    biff 512/udp comsat
    who 513/udp whod
    syslog 514/udp
    talk 517/udp
    route 520/udp router routed
    ripng 521/udp
    klogin 543/tcp # Kerberos authenticated rlogin
    kshell 544/tcp cmd # Kerberos authenticated remote shell
    new-rwho 550/udp new-who # experimental
    rmonitor 560/udp rmonitord # experimental
    monitor 561/udp # experimental
    pcserver 600/tcp # ECD Integrated PC board srvr
    sun-dr 665/tcp # Remote Dynamic Reconfiguration
    kerberos-adm 749/tcp # Kerberos V5 Administration
    kerberos-adm 749/udp # Kerberos V5 Administration
    kerberos 750/udp kdc # Kerberos key server
    kerberos 750/tcp kdc # Kerberos key server
    krb5_prop 754/tcp # Kerberos V5 KDC propogation
    ufsd 1008/tcp ufsd # UFS-aware server
    ufsd 1008/udp ufsd
    cvc 1495/tcp # Network Console ingreslock 1524/tcp
    www-ldap-gw 1760/tcp # HTTP to LDAP gateway
    www-ldap-gw 1760/udp # HTTP to LDAP gateway
    listen 2766/tcp # System V listener port
    nfsd 2049/udp nfs # NFS server daemon (clts)
    nfsd 2049/tcp nfs # NFS server daemon (cots)
    eklogin 2105/tcp # Kerberos encrypted rlogin
    lockd 4045/udp # NFS lock aemon/manager
    lockd 4045/tcp
    dtspc 6112/tcp # CDE subprocess control
    fs 7100/tcp # Font server
    on_tcp6_srv 9001/tcp

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    which is right services ?

    i think my hosts name is right, because pb's register already changed ------ SQL error -25560 : Environment variable INFORMIXSERVER must be set.

    thanks again

  7. #7
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Question Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi,
    you means, i don't connect to informix in this way(pb)?
    thanks


    Originally posted by lloydnwo
    Hi there,

    It seems there is no entry for service in /etc/services file.
    Include the foll. entry & then try connecting

    sqlexec 1526/tcp # Informix online engine

    Regards,

    Lloyd

  8. #8
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Originally posted by jsnch
    Hi,
    you means, i don't connect to informix in this way(pb)?
    thanks
    Hi,

    you will require an entry in the service file to connect to Informix.
    To check whether your settings are proper, include an entry in /etc/services and then create a new system dsn through odbc and try a test connection. If you can connect it means all the settings are correct.

    Regards,

    lloyd

  9. #9
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Question Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi,


    i already configure a new file with IBM InFormix Setnet32.
    Now i try to configure in PB, finished it connect to. but
    error prompt is "SQL error -930 : Cannot connect to database server(turb48) " ---it's means servers name is wrong? or password error? thanks



    Originally posted by lloydnwo
    Hi,

    you will require an entry in the service file to connect to Informix.
    To check whether your settings are proper, include an entry in /etc/services and then create a new system dsn through odbc and try a test connection. If you can connect it means all the settings are correct.

    Regards,

    lloyd

  10. #10
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Originally posted by jsnch
    Hi,


    i already configure a new file with IBM InFormix Setnet32.
    Now i try to configure in PB, finished it connect to. but
    error prompt is "SQL error -930 : Cannot connect to database server(turb48) " ---it's means servers name is wrong? or password error? thanks
    Hi,


    Seems like some settings were not correct, were you able to connect through ODBC. First try creating a new system dsn thru ODBC & test the connection, if its successful then you can use the same connection settings in PB. Its much easier doing it ODBC as you can find out the errors fast.

    Regards,

    Lloyd

  11. #11
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi,
    i have try to do in Setnet32 and DBPing of SDK, But error prompt same as ago,i find "-930"--help:


    Cannot connect to database server servername.

    The application is trying to access another computer system but failed. Note the server name in the current statement. Ask your network administrator and DBA to check that the network is operational and that the particular database server is active. This message appears with Version 6.0 and later.

    -930 Cannot connect to remote host sitename.

    INFORMIX-STAR or INFORMIX-NET is trying to access another computer system but has failed. Note the site name in the current statement. Contact your network administrator, and ask for a check that the network is operational and that the particular site is active. This message appears in database servers prior to Version 6.0.




    i find Server Name in /etc/informix/hostsfile :
    #
    # THIS MATERIAL IS ALSO COPYRIGHTED AS AN UNPUBLISHED WORK UNDER
    # SECTIONS 104 AND 408 OF TITLE 17 OF THE UNITED STATES CODE.
    # UNAUTHORIZED USE, COPYING OR OTHER REPRODUCTION IS PROHIBITED BY LAW.
    #
    #
    # Title: sqlhosts.demo
    # Sccsid: @(#)sqlhosts.demo 9.2 7/15/93 15:20:45
    # Description:
    # Default sqlhosts file for running demos.
    #
    #************************************************* *************************

    #demo_on onipcshm on_hostname on_servername
    #demo_se seipcpip se_hostname sqlexec
    on_shm6 onipcshm turbo480 on_shm6_srv
    on_tcp6 ontlitcp turbo480 9001
    on_shm1 onipcshm turbomis on_shm1_srv
    on_tcp1 ontlitcp turbomis 8001
    on_shm8 onipcshm turbo480 on_shm8_srv
    on_tcp8 ontlitcp turbo480 9002
    ~~~~? ~~~protocolname? ~~~hostname? ~~service name?

    i don't know which is Server Name ? and how can i find real Server Name ? thanks



    Originally posted by lloydnwo
    Hi,


    Seems like some settings were not correct, were you able to connect through ODBC. First try creating a new system dsn thru ODBC & test the connection, if its successful then you can use the same connection settings in PB. Its much easier doing it ODBC as you can find out the errors fast.

    Regards,

    Lloyd

  12. #12
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi there,

    Your server name is the first field in the sqlhosts file. This server name should match with your $INFORMIXSERVER env. variable. At unix prompt enter the foll. command - echo $INFORMIXSERVER.
    You will get the servername. As i said before, first try the connection setting in ODBC.

    Regards,

    Lloyd

    Originally posted by jsnch
    Hi,
    i have try to do in Setnet32 and DBPing of SDK, But error prompt same as ago,i find "-930"--help:


    Cannot connect to database server servername.

    The application is trying to access another computer system but failed. Note the server name in the current statement. Ask your network administrator and DBA to check that the network is operational and that the particular database server is active. This message appears with Version 6.0 and later.

    -930 Cannot connect to remote host sitename.

    INFORMIX-STAR or INFORMIX-NET is trying to access another computer system but has failed. Note the site name in the current statement. Contact your network administrator, and ask for a check that the network is operational and that the particular site is active. This message appears in database servers prior to Version 6.0.




    i find Server Name in /etc/informix/hostsfile :
    #
    # THIS MATERIAL IS ALSO COPYRIGHTED AS AN UNPUBLISHED WORK UNDER
    # SECTIONS 104 AND 408 OF TITLE 17 OF THE UNITED STATES CODE.
    # UNAUTHORIZED USE, COPYING OR OTHER REPRODUCTION IS PROHIBITED BY LAW.
    #
    #
    # Title: sqlhosts.demo
    # Sccsid: @(#)sqlhosts.demo 9.2 7/15/93 15:20:45
    # Description:
    # Default sqlhosts file for running demos.
    #
    #************************************************* *************************

    #demo_on onipcshm on_hostname on_servername
    #demo_se seipcpip se_hostname sqlexec
    on_shm6 onipcshm turbo480 on_shm6_srv
    on_tcp6 ontlitcp turbo480 9001
    on_shm1 onipcshm turbomis on_shm1_srv
    on_tcp1 ontlitcp turbomis 8001
    on_shm8 onipcshm turbo480 on_shm8_srv
    on_tcp8 ontlitcp turbo480 9002
    ~~~~? ~~~protocolname? ~~~hostname? ~~service name?

    i don't know which is Server Name ? and how can i find real Server Name ? thanks

  13. #13
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    9

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Hi,

    i thinking first use ACCESS as a test,if succeesful then to connect informix.

    yes, i will try it on odbc. as a test. i want connect to offices'access with odbc(this access db in local), then used PB's database profiles ODBC to connect,
    it is a pity , it has error : SQLSTATE =S1003
    [Microsoft][ODBC ]Խ



    thanks

    Originally posted by lloydnwo
    Hi there,

    Your server name is the first field in the sqlhosts file. This server name should match with your $INFORMIXSERVER env. variable. At unix prompt enter the foll. command - echo $INFORMIXSERVER.
    You will get the servername. As i said before, first try the connection setting in ODBC.

    Regards,

    Lloyd

  14. #14
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    India
    Posts
    262

    Re: about to connect informix(solaris) with pb(win2000)

    Originally posted by jsnch
    Hi,

    i thinking first use ACCESS as a test,if succeesful then to connect informix.

    yes, i will try it on odbc. as a test. i want connect to offices'access with odbc(this access db in local), then used PB's database profiles ODBC to connect,
    it is a pity , it has error : SQLSTATE =S1003
    [Microsoft][ODBC ]Խ



    thanks
    Hi there,

    Could you manage to connect thru ODBC.

    Regards,

    Lloyd

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •